Bredd Höjd  
Spellista
HTML kod
Direktlänk

Avgiftsfritt läkarintyg till Arbetsförmedlingen för de som har aktivitetsstöd utvecklingsersättning och etableringsersättning

Från och med 1 januari 2019 ska personer som har ersättning i form av aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning vid sjukdom längre än sju dagar lämna läkarintyg till Arbetsförmedlingen istället för till Försäkringskassan. I förordning om vissa statsbidrag för sjukvård m.m. regleras att ett läkarintyg som behövs för att få sjukpenning ska ingå i patientavgiften.

Inom Västra Götalandsregionen (VGR) ska patienter behandlas lika. Att avgiftsbelägga ett läkarintyg för dem som har aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning bedöms vara oskäligt. Det nya läkarintyget ska likställas med ett läkarintyg till Försäkringskassan för att få rätten till sjukpenning prövad. Läkarintyg för personer som uppbär aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning ska därmed vara avgiftsfritt och ingå i patientavgiften.

Regionfullmäktige beslutar att läkarintyg vid sjukdom längre än sju dagar för personer som uppbär aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning ska vara avgiftsfritt. Läkarbesöket debiteras enligt gällande avgift. Förändringen träder i kraft den 4 juli 2019.

Beslut: enligt förslag

Regionfullmäktige från Västra Götalandsregionen sänds i samarbete med:
© Radio Falköping
och